Oktober: Borstkanker en de anticonceptiepil

Vandaag is het 21 oktober 2019. Ieder jaar wordt tijdens de maand oktober extra aandacht geschonken aan borstkanker. De ziekte treft één op de zeven vrouwen. Veel vrouwen krijgen dus helaas, direct of indirect, te maken met deze verschrikkelijke ziekte. Tijdens de maand oktober wordt er extra awareness verspreid, met als uiteindelijke doel meer geld in te zamelen voor onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. In dit artikel bespreek ik o.a. de link tussen het slikken van “de pil” /onze leefstijl en borstkanker, en waarom we allemaal ons steentje moeten bijdragen aan het mogelijk maken van nieuw onderzoek. Lees je mee?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nooit zo´n voorstander ben geweest van “het slikken van hormonen” en de laatste jaren blijken meer vrouwen aan te geven “pilmoe” te zijn. Het is natuurlijk maar een ieniemienie klein pilletje dat iedere dag door de vrouw moet worden ingenomen, maar in dit kleine pilletje zit een enorme hoeveelheid hormonen. Als je gevoelig bent voor hormonen, kun je dus ook last krijgen van bijwerkingen. Denk hierbij aan: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, pukkels, cravings en die heerlijke moodswings.

Het onderwerp “de pil” is een veelbesproken onderwerp bij vrouwen. Mijn vriendinnen en ik raken er soms niet over uitgepraat: “Ja, we willen beschermd zijn, maar tegelijkertijd willen we ons niet iedere dag een hormonaal monster voelen door een shitload aan hormonen”. De ideale oplossing is nog niet ontdekt volgens mij, wel weet ik dat ik persoonlijk geen fan ben van de anticonceptiepil of andere hormoonpreparaten.

Is er een link tussen de anticonceptiepil en borstkanker?

Ja, helaas is deze er wel. Uit recent onderzoek blijkt een relatie te bestaan tussen het gebruik van hormonale anticonceptie en een verhoogde kans op borstkanker. Vooral wanneer vrouwen de hormonale anticonceptie langdurig gebruiken. Het is maar een licht verhoogde kans, maar wel significant. Daarbij maakt het type hormoonpreparaat niet eens uit (de pil, het spiraaltje of de NuvaRing bijvoorbeeld).

Natuurlijk is anticonceptie niet dé veroorzaker van borstkanker en hoeft niet iedereen à la minute te stoppen met de pil, maar er bestaat wel een relatie tussen de twee. Daarnaast is het belangrijk om te bewegen, gezond te eten, niet te roken en niet te veel alcohol te drinken. Tot slot hebben sommige vrouwen (en/of mannen) gewoonweg pech. Zij leven hartstikke gezond, bewegen voldoende, slikken geen anticonceptie en worden toch geconfronteerd met de diagnose borstkanker.

Oktober: borstkankermaand

Zoals ik eerder beschreef krijgt één op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker. Veel te veel! Helaas weet ik hoe heftig deze ziekte kan zijn. Toch zijn er genoeg dingen die we kunnen doen. Zowel voor ons zelf (gezond en bewust leven) en daarnaast geld doneren aan bijvoorbeeld Pink Ribbon, een organisatie die zich inzet voor projecten en onderzoek op het gebied van borstkanker.

Je kunt op verschillende manieren een bijdrage leveren. Zo kun je gaan hardlopen of wandelen en geld ophalen voor borstkankeronderzoek (dit staat dus op mijn to-do lijstje!). Daarnaast brengt Pink Ribbon ieder jaar een uniek armbandje uit waarvan de helft van de opbrengst wordt gebruikt voor borstkankeronderzoek. Ook dit jaar is het weer een super mooi armbandje die ik inmiddels heb aangeschaft!

Een linkje naar de website: https://shop.pinkribbon.nl/pink-ribbon-armband-2019-nl/

X

Veel liefs, Lieve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.