Kerst: Is it really the most wonderful time of the year?!

Sommige mensen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het in huis halen van de kerstboom en het luisteren naar al die zoetsappige kersthits (die over een paar weken al door Skyradio de huiskamers in worden geslingerd of je er nu klaar voor bent of niet!). Anderen worden daarentegen nog net niet depressief bij het vooruitzicht urenlang verplicht te moeten tafelen met schoonouders en andere (verre) familieleden. De weken vóór kerst vind ik persoonlijk het allerleukst. Die heerlijke drukte in de stad, de lange (foute) kerstcommercials, romantische kerstfilms en cadeautjes kopen voor iedereen om mij heen: I love it! Toch geldt dit niet voor iedereen en brengt kerst ook veel stress met zich mee en dus vroeg ik mij af: Zijn mensen over het algemeen gelukkiger of ongelukkiger tijdens de kerstperiode, en hoe komt dit? 

Kerst draait basically om het samen zijn met je geliefde en familie. We verwennen elkaar met cadeautjes en zitten urenlang samen aan tafel, waarbij we genieten van veel eten en hier en daar een glaasje wijn. Toch kunnen we niet ontkennen dat er tijdens de kerstperiode ook heel veel druk op onze schouders ligt. We moeten (!) het zo gezellig hebben, we willen er leuk uitzien, lekkere gerechten op tafel zetten, de juiste cadeautje geven, etc. Daarbij duurt kerst maar drie dagen, dus alle brunches en etentjes moeten in deze drie dagen worden gepropt. En, ohja: “Kunnen we ook even met z´n allen op de foto voor een gezellige Insta-post?” Mijn vraag blijft dus: Welke invloed heeft kerst op onze gemoedstoestand?

Foto door Valeria Boltneva op Pexels.com

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van kerst op de gemoedstoestand van mensen. Onderzoek van Hairon (2008) beschrijft dat tijdens de kerstperiode de stress stijgt, er meer sociale conflicten zijn, er minder wordt bewogen, er te veel alcohol wordt gedronken en financiële zorgen de kop opsteken. Deze resultaten klinken wel erg negatief, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen…

Het meest recente onderzoek dat ik kon vinden was het onderzoek van Mutz (2015). Hij beweert eveneens dat er een negatieve relatie bestaat tussen kerst en de gemoedstoestand van mensen. Zo levert hij bewijs dat mensen zich over het algemeen minder gelukkig voelen en minder tevreden zijn met hun leven rondom de kerstperiode. Dit in tegenstelling tot de rest van het jaar. Mensen voelen druk, ervaren stress en hebben allerlei sociale verplichtingen. De subjectieve stemming van mensen daalt.

Een grappig feitje uit bovenstaand onderzoek is dat de negatieve invloed van kerst op de gemoedstoestand niet geldt voor de religieuze respondenten. Zij ervaren niet de beschreven stress en druk van buitenaf. Mutz (2015) beschrijft ook dat de niet-religieuze respondenten die meer bezig zijn met consumeren (het kopen van cadeautjes voor de mensen om hun heen), ook minder happy zijn gedurende de kerstperiode.

Natuurlijk ervaren veel mensen stress rondom de kerst, want we willen het allemaal zo goed doen en geen flater slaan wanneer we voor het eerst bij schoon-pa en ma aan tafel schuiven. Daarnaast worden we via Instagram voortdurend op de hoogte gehouden van de ins and outs van de kerstdagen van onze “vrienden” en lijkt de ene kersttafel nog uitgebreider gedekt dan de andere. Hetzelfde geldt voor de door cadeautjes bedekte kerstboomsituaties en perfecte familiefoto´s.

Persoonlijk vind ik het heel jammer dat, over het algemeen, kerst een negatieve invloed blijkt te hebben op onze stemming. Deels snap ik de druk die mensen ervaren en dan met name door de sociale media, maar het zou zo fijn zijn als we weer meer kunnen genieten van alle leuke aspecten rondom kerst. Ik kan me namelijk nu al op verheugen om lekker te wandelen door de, door kerstverlichting belichtte straten. Vervolgens op de bank ploffen met een kop thee en een kerstfilm die ik al 238938 keer heb gezien! (Love actually?!)

Hoe ervaar jij (de periode rondom) kerst?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.