Onderzoek bevestigt: We beoordelen mensen wel degelijk op hun uiterlijk (maar niet zo oppervlakkig als het nu klinkt!)

Vrijwel iedereen maakt zich er schuldig aan en daarbij doen we het vaak onbewust: Je ziet een nieuw persoon en in je hoofd creëer je direct al een beeld van diegene. Hiermee bedoel ik dus niet of je iemand qua uiterlijk aantrekkelijk vindt of niet. Ik bedoel dat je in je hoofd al denkt te hebben uitgevogeld hoe hij/zij als persoon is. Of het nu een nieuwe collega of een potentiële lover betreft, ons brein vormt direct een beeld. Eigenlijk slaat het nergens op want je hebt nog geen woord uitgewisseld met hem of haar, maar toch denk je al een inschatting te kunnen maken van zijn of haar karaktereigenschappen. Hoe zit dit precies?

Parde, Hill, Mahmood en O´Toole (2018) onderzochten de relatie tussen verschillende lichaamsvorm en welke persoonlijke eigenschappen hier door mensen aan gekoppeld worden. We kunnen met z´n allen heel hard roepen dat we niet op basis van uiterlijk een oordeel vormen, maar toch blijkt dit helaas wel het geval. Daarmee kunnen sommige lichamelijke kenmerken, zonder dat je hier ook maar iets aan kunt doen, zeer positieve gevolgen voor je hebben, maar natuurlijk kan dit ook andersom.

Foto door Kaique Rocha op Pexels.com

Eerder onderzoek liet al zien dat er een relatie bestaat tussen gezichtskenmerken en toegeschreven persoonlijke eigenschappen. Nu waren bovenstaande onderzoekers nieuwsgierig naar de relatie tussen lichaamsvorm en toegeschreven eigenschappen. In tegenstelling tot gezichten, kunnen lichaamsvormen al van een grote afstand worden waargenomen. Beeld je in dat je op een terras zit en tientallen verschillende mensen ziet passeren. Een beeld is al snel gevormd. Daarbovenop is het ook zo dat we in een wereld leven waarin een gezonde levensstijl en sporten erg belangrijk wordt gevonden. Lekker strak in je vel zitten is iets wat menigeen zou willen!

In bovenstaand onderzoek werd aan een grote groep studenten 140 verschillende mannelijke en vrouwelijke lichaamsvormen getoond en de studenten moesten dan aangeven of een bepaalde eigenschappen, zoals koppig en betrouwbaar, wel of niet bij deze lichaamsvorm hoorden.

Over het algemeen kwamen de volgende conclusies naar voren:

De meer rechthoekige vollere mensen zouden lui, simple-minded en verlegen zijn. De gevormde vollere mensen zouden eerder koppig, humeurig en prikkelbaar zijn. De rechthoekige smalle mensen worden ingeschat als betrouwbaar, easy-going en intelligent. Ten slotte worden de gevormde smalle mensen meer gezien als dominant, extravert en zelfverzekerd. Waarschijnlijk heeft dit laatste resultaat te maken met de hele fitness cultuur die heerst.

Het is heel interessant om te weten hoe ons brein werkt en op welke manier we als mensen verbanden leggen. Eigenlijk best raar dat we dit doen, want het is puur een eerste oordeel. Wat denk jij van deze resultaten? Herken je er iets in?

Liefs, Lieve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.