Je lekker high voelen door een rondje hardlopen. Bestaat het echt?

Afgelopen jaar ben ik iets “serieuzer” gaan lopen. Het leek me leuk en motiverend om een doel te hebben om voor te trainen en om deze reden heb ik dit jaar twee halve marathons gelopen. 

Ik heb altijd wel periodes hardgelopen, maar ik heb nog nooit zo veel kilometers afgelegd als de laatste maanden. Eerst moest ik er niet aan denken om 1,5 uur niets anders te doen dan te lopen, maar nu is het één van mijn favoriete bezigheden.

De voornaamste reden om te lopen, is om mij fit te voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Het is logisch dat als gevolg van hardlopen je conditie verbetert, maar ik denk dat ik hoofdzakelijk verslaafd ben geraakt aan hardlopen door de gelukmakende hersenstofjes die vrijkomen wanneer ik mijn eerste vijf kilometers achter de rug heb! 

Je zou zeggen dat je bekaf bent wanneer je twintig kilometer hebt gelopen, toch kan ik dit niet bevestigen. Op de dagen dat ik loop krijg ik namelijk veel meer werk verzet, dan op dagen dat ik niet loop. Daarnaast ben ik op mijn loopdagen standaard vrolijker dan op mijn niet-loopdagen. Beeld ik mij dit in of is het écht zo? Ik ben me er eens in gaan verdiepen..

Iedereen die wat onderzoek doet naar de effecten van sporten of hardlopen op de geest, komt de term wel tegen: de zogenoemde runner´s high. Dit effect houdt in dat je je een soort van high of euforisch zou voelen na lange afstand sporten. Zowel hardlopers als wielrenners zijn er bekend mee. In het boek `Alles wat je wilt weten over hardlopen´ van Mariska van Sprundel, staat beschreven dat onderzoekers nog steeds zoekende zijn of een runner´s high daadwerkelijk bestaat (een afgebakend patroon van activiteit in de hersenen zou dan meetbaar moeten zijn). 

Er zijn vele hardlopers die aangeven zich heerlijk te voelen na een rondje lopen. Ze hebben het gevoel de wereld aan te kunnen of problemen te kunnen relativeren. Om deze reden hebben verschillende onderzoekers zich verdiept in het verschijnsel dat runner´s high heet en er zijn hoofdzakelijk twee gestelde hypotheses. 

De endorfine- hypothese

Endorfines zijn endogeen geproduceerde opioïde peptides met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitters fungeren. Endorfines worden geproduceerd tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasmes. 

Echter, deze in de jaren 80 gestelde hypothese wordt ook weer bekritiseerd. Zo zitten endorfines in het bloed en komen deze stofjes niet zomaar in de hersenen terecht. De hersenen worden namelijk beschermd door de bloed hersenbarrière. 

Er zijn onderzoekers die beweren dat er zich lichaamseigen opiaten (pijnstillers) in de hersenen bevinden na een duurloop, maar er zijn ook onderzoekers die dit ontkrachten en spreken van een placebo effect. 

De cannabis- hypothese

Naast de endorfine-hypothese, is er mogelijk nog een andere verklaring voor het euforische gevoel tijdens en na het hardlopen, namelijk: lichaamseigen cannabis. Het euforische gevoel na het lopen kan vergeleken worden met het gevoel dat vrijkomt bij het roken van marihuana. Really? Yes, really! Het zou hier gaan om het hersenstofje anandamide. Het eerder beschreven stofje endorfine werkt als een opium (pijnverlichtend), terwijl anandamide ook een rol speelt bij het ervaren van pijn, depressie en het hongergevoel. 

Het blijkt dat anandamide, in tegenstelling tot endorfine, wél onze hersentjes kan bereiken. Onderzoek lijkt dit te bevestigen, maar het blijft subjectief en niet iedereen is het erover eens.

Als ik eerlijk ben, I do not really care. Ik weet dat ík me in ieder geval heel relaxed voel als ik ben wezen hardlopen, dus ik geloof zeker dat hardlopen een positief effect heeft op de mind. Misschien is dit effect bij de één sterker dan bij de ander. Iedereen zit natuurlijk anders in elkaar.  Drugs heb ik nooit gebruikt, dus hier kan ik het gevoel niet mee vergelijken, maar verslavend is het voor mij in ieder geval wel! 


Heb jij de runner´s high wel eens ervaren? Zo ja, hoe voelde dit voor jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.